Peren telen onder de zonnepanelen

09/11/2020

Kan een zonne-installatie een symbiose bewerkstelligen tussen de perenteelt en de productie van schone, duurzame energie?

Bij Fruitbedrijf Van der Velpen in het Vlaams-Brabantse Bierbeek heeft de KU Leuven een merkwaardig proefproject lopen, tegelijk een Europese primeur, gebaseerd op een computermodel. Ze heeft er zonnepanelen boven een perenboomgaard geïnstalleerd, om na te gaan hoe het best een rendabele oogst te koppelen aan de productie van extra elektriciteit. Dat laatste is alleszins erg nodig, gezien de stijgende vraag, de geplande kernuitstap en de wens om fossiele brandstoffen in de toekomst zo veel mogelijk achterwege te laten.

Agrivoltaics, de zonne-installatie, lijken alvast veelbelovend. Ze creëren een gunstig microklimaat, waar het ’s nachts wat warmer en overdag wat koeler is, wat de gewassen kan beschermen tegen vorst respectievelijk zonnebrand. Belangrijk gezien de klimaatopwarming en om de inkomenszekerheid van de telers op te voeren. Oogsten onder zonnepanelen is ook vrij makkelijk, zeker als er al een constructie voor hagelnetten staat, en heeft aldus weinig impact op de omgeving en op de landbouwactiviteit. Er is echter meer expertise vereist om de volledige groeicyclus van de peren optimaal af te stemmen op parameters als temperatuur, bodemvochtigheid, lichtinstraling … op het veld. 

Intussen kunnen we wel al dromen van een kwaliteitsvolle lekkere peer geteelt in een duurzame omgeving.