Op-en-top Belgische diamanten

13/07/2020

In het Vlaamse Lommel is Heyaru Engineering gestart met de productie van op-en-top Belgische synthetische diamanten, ook laboratoriumdiamanten geheten.

Normaal ontstaat diamant na een langdurig proces waarbij grondverschuivingen de moleculaire koolstofstructuur omzetten in diamant. Maar sinds enkele decennia proberen wetenschappers en bedrijven dit natuurlijke proces in het lab na te bootsen. Zo ontwikkelde Heyaru recent een techniek om uiterst pure diamant te produceren. In een soort magnetrons groeien en ontwikkelen diamanten zich, laag voor laag. Het zijn de allereerste in België gemaakte diamanten. Hoogleraar experimentele fysica aan de Universiteit Hasselt, Ken Haenen, stelt dat diamanten uit het lab niet te onderscheiden zijn van echte, zelfs niet voor kenners. Ze hebben dezelfde chemische samenstelling en optische kenmerken, alleen de prijs verschilt.

Vandaag vertegenwoordigen synthetische diamanten al 2% van de juwelenmarkt en beroemdheden als Lady Gaga zijn er al mee opgemerkt. Trouwens, doordat diamant elektriciteit goed geleidt, denkt het bedrijf eraan het ook voor andere doeleinden te gebruiken, met name voor energietoepassingen of in superkrachtige computers. De komende tien jaar gaat Heyaru ruim 200 miljoen euro investeren in bijkomende diamantovens om de productiecapaciteit tot ongeveer 200.000 kilo per jaar op te drijven.