Ontsmetting met enzymen

30/04/2020

Een Belgisch bedrijf biedt innovatieve oplossingen om oppervlakken te ontsmetten van alle soorten bacteriën en virussen.

Realco en de spin-out OneLife zijn  gespecialiseerd in medische hygiëne en gevestigd in het wetenschapspark van Louvain-la-Neuve. Ze zijn zijn wereldleider in hun marktsegment: reinigen en desinfecteren. Dit biotechbedrijf ziet zijn orderportefeuille vanuit de hele wereld vollopen. Of het nu in Europa, de Verenigde Staten of Azië is, door de coronaviruspandemie neemt de behoefte aan hygiëne alleen maar toe. De uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid in de medische en ziekenhuisomgeving en in de voedingsindustrie zijn op dit moment heel groot.

Maar niet alle reinigingsmiddelen zijn gelijk als het gaat om het bestrijden van bacteriën en virussen die een formidabel afweersysteem hebben ontwikkeld, een soort omhulsel dat een biofilm wordt genoemd. Zoals George Blackman, CEO van Realco, uitlegt: "Wat de oppervlakte en de complexiteit van de toegang ook is, de totale desintegratie van vuildeeltjes wordt mogelijk gemaakt door een gepatenteerd proces en een geheime samenstelling van ingrediënten afkomstig van de biotechnologie: enzymen. Deze natuurlijke eiwitten breken biofilms af in microdeeltjes en fungeren als een katalysator voor reinigingsmiddelen om een diepe desinfectie uit te voeren.

Met dit natuurlijke en gepatenteerde proces heeft België dus een unieke expertise die effectief kan bijdragen aan het tegengaan van de coronaviruspandemie. En dit op een meer ecologische manier!