‘Onkraakbare’ autosleutel van Imec uit Leuven

20/05/2019

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec gaat elektronische diefstal van auto’s via hacking van de sleutels sterk bemoeilijken. Het zet daarbij Bluetooth Low Energy (BLE)-chiptechnologie in.

De auto-industrie – en misschien u ook – ligt wakker van het probleem. Een test van de Duitse automobielorganisatie ADAC wees uit dat op 237 luxewagens van verschillende merken er 230 gehackt kunnen worden via de sleutel, doordat dieven de signalen kunnen manipuleren. Imec heeft er echter wat op gevonden. Met de overigens goedkope en energiezuinige BLE-chiptechnologie is het bedrijf erin geslaagd de communicatie tussen de contactloze sleutels en het autoslot uitermate veilig te laten verlopen. Voortaan kan je het slimme autoslot pas vanop 2 meter openen. Nu al evalueren externe veiligheidsexperts de technologie om te onderstrepen hoe robuust het systeem is, maar Imec wil ook ethische hackers de veiligheid laten testen.

Imec werkt alvast samen met toeleveranciers en chipfabrikanten die technologie in autosleutels produceren. De sector hoopt dat het op langere termijn mogelijk wordt je auto met een smartphone te openen. Naast contactloze autosleutels kan BLE ook interessant zijn voor slimme deursloten, nauwkeurige indoornavigatie of het meten van de bandenspanning van voertuigen.