Nieuwe containerterminal in Montevideo

17/03/2021

De Belgische havengroep Katoen Natie investeert 380 miljoen euro in de bouw van een gloednieuwe containerterminal in de haven van de Uruguayaanse hoofdstad.

Het Belgische bedrijf werd in 1854 opgericht voor het lossen van katoen, dat aankwam op schepen. Vandaar zijn naam, Katoen Natie (opslagplaats van een veem). Vandaag profileert het zich als een van de grote logistieke spelers die wereldwijd actief is in het laden en lossen van allerlei goederen. Momenteel werken er ruim 17.000 mensen in 150 terminals verspreid over 36 landen op 5 continenten bij Katoen Natie.

In Uruguay is de Antwerpse logistieke groep actief sinds 1996. Ze kreeg van de lokale overheden een exploitatieconcessie voor de terminal Cuenca del Plata en beheert aldus één miljoen containers per jaar in de hoofdstad Montevideo.

De voorzitter van Katoen Natie, Fernand Huts, verheugt zich over het nieuwe akkoord waardoor zijn bedrijf de capaciteit van de huidige terminal aanzienlijk mag opvoeren en hem tot in 2081 mag exploiteren. De uitbreiding, waarbij 22 hectare op het water wordt gewonnen, gaat gepaard met een investering van 380 miljoen euro. De overslagcapaciteit wordt uiteindelijk opgetrokken tot 2,5 miljoen containers per jaar.

De Antwerpse groep neemt zich voor er de modernste haventerminal van Zuid-Amerika van te maken.