Nieuwe boomkorkotter Z.98 Windroos in Zeebrugge gedoopt

18/08/2021

De Vlaamse commerciële vissersvloot telt ruim 60 vaartuigen. Met deze aanwinst is resoluut de weg naar een duurzame en innovatieve toekomst ingeslagen.

Trots keken Geert De Groote en Isabel Pauwaert van BV Rederij Aris uit Knokke-Heist toe hoe op zaterdag 14 augustus Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits hun ultramoderne boomkorkrotter Z.98 Windroos in Zeebrugge doopte. Het is dit jaar het derde gloednieuwe vaartuig dat in de vaart wordt genomen, na 20 jaar zonder vervangingen. De Groote koos er nu bewust voor te voldoen aan de maatschappelijke vraag naar duurzaamheid en vernieuwing in de visserijsector, waar zijn familie al generaties bedrijvig in is. Ook zelf is hij helemaal gewonnen voor duurzaamheid die berust op een economische, ecologische en sociale pijler. De lengte en de breedte van de nieuwe Windroos verschillen niet zo veel van die van zijn voorganger maar een en ander is er toch op vooruitgegaan, zoals de leef- en arbeidsomstandigheden voor de bemanning aan boord. Voortaan beschikt die over permanent internet, eigen kajuiten, degelijke sanitaire voorzieningen en een goed uitgeruste keuken.

 

Misschien ligt er straks op uw bord een tong, schol, rog of zeeduivel die de Z.98 Windroos heeft gevangen in de zuidelijke of centrale Noordzee, de westelijke wateren of de Golf van Biskaje.