Nieuw type spuit voor een betere vaccinatie

28/09/2022

Een Belgische start-up heeft een efficiëntere vaccinatiespuit ontwikkeld. Door het vaccin intradermaal toe te dienen, zou een vijf tot tien keer lagere dosis volstaan voor eenzelfde resultaat.

De start-up Idevax, opgericht in 2020, is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van innoverende medische apparatuur die geschikt is voor preventieve en therapeutische vaccinaties. Dit Antwerpse bedrijf wil de huidige manier van vaccineren helemaal anders aanpakken, met een nieuw type spuit waar het onlangs een octrooi op heeft genomen.

Doorgaans wordt intramusculair of subcutaan gevaccineerd. Maar als de dosis niet zo diep of oppervlakkig in de lederhuid werd toegediend, zou men blijkbaar met een heel wat kleinere hoeveelheid kunnen volstaan terwijl dezelfde vaccinatiegraad wordt gehandhaafd. Dat wijzen eerdere studies van griep- en hepatitis B-vaccins uit. Maar rechtstreeks precies en pijnloos onder de huid vaccineren blijft voorlopig erg moeilijk. Die Belgische uitvinding zou dergelijke injecties in de toekomst nochtans kunnen faciliteren.

Concreet wordt de spuit van de Belgische start-up in een ronde plastic kop met daarin een micronaald geplugd. Door de kop op de onderarm te drukken, wordt de huid door de druk lichtjes naar boven geduwd en kan de micronaald net onder de huid doordringen om snel een kleine dosis vaccin af te geven.

De marktlancering van dit nieuwe type spuit zou voor heel binnenkort zijn.