Naar nasale vaccinatie?

29/03/2021

Een filiaal van het bedrijf Univercells uit de regio Charleroi werd uitgekozen door het Amerikaanse biotechbedrijf CyanVac om een eendosiscoronavaccin te ontwikkelen dat in de neus wordt gedruppeld.

Exothera is een filiaal van Univercells dat in 2020 werd opgericht als een CDMO, een toeleveringsbedrijf dat farmaproducten voor andere laboratoria ontwikkelt. Het is gevestigd dicht bij de luchthaven van Charleroi, heeft al ruim zeventig werknemers in dienst en is uitgebreid met een tweede productiesite die in minder dan één jaar tot stand kwam.

Dit bedrijf uit de regio Charleroi zal dus dit kandidaat-vaccin versneld ontwikkelen en produceren terwijl het Amerikaanse CyanVac de klinische tests voor de volgende maanden plant. Uit de preklinische studies zou blijken dat dit vaccin wel degelijk immuun maakt tegen het coronavirus.

Niet alleen wordt dit nieuwe vaccin in één dosis via de neus toegediend, ook onderscheidt het zich van de meeste vaccins die nu op de markt zijn doordat het niet gebaseerd is op adenovirussen. Het werd namelijk ontwikkeld vanuit virale vectoren, dat zijn nieuwe biologische tools waarmee genetische informatie in de cellen van een patiënt worden ingebracht.

Van dit nieuwe type vaccin zouden in de nabije toekomst miljoenen doses door dit Belgische bedrijf moeten worden geproduceerd.

Trouwens, misschien ontwikkelen Univercells en Exothera binnenkort nog een ander coronavaccin, dankzij een partnership met de Italiaanse groep ReiThera en de Duitse Leukocare.