Naar koolstofneutrale staalproductie

06/05/2021

In Gent wordt het gas uit twee hoogovens van een staalfabriek binnenkort omgezet in ethanol, dankzij bacteriën. Een primeur voor Europa!

Staalgroep ArcelorMittal wil in Europa zijn uitstoot van koolstofdioxide (CO₂) tegen 2030 terugdringen met 30 % en tegen 2050 klimaatneutraal worden. Dat is een straffe uitdaging als je bedenkt dat de productie van één ton staal momenteel twee ton CO₂ veroorzaakt.

Om dat doel te halen is de staalreus begonnen met de bouw van een compleet innovatieve fabriek in Europa, in de haven van Gent. Deze nieuwe installatie, Steelanol geheten, zal een revolutionaire technologie inzetten die door het Amerikaanse LanzaTech is ontwikkeld.

Concreet worden de gassen die door de fabriek gaan, samengeperst en daarna in bioreactoren gepompt en er gemengd met water, voedingsstoffen en natuurlijke micro-organismen. Dan volgt een gistingsproces, waarbij de koolstof en de waterstof dankzij de bacteriën worden omgezet in ethanol.

Jan Cornelis van ArcelorMittal : ‘Het ethanol kan dan als biobrandstof worden gebruikt (zonder te concurreren met de grondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie, zoals bio-ethanol van maïs of andere graangewassen).  Ook kan het dienen als alternatief voor bepaalde grondstoffen uit aardolie, voor de productie van schoonheidsproducten of plastics.’

Deze fabriek, die in 2022 in bedrijf zal worden gesteld, zou 50 miljoen liter duurzame ethanol per jaar moeten produceren.