Naar een meer toegankelijke productie van mRNA

09/08/2021

Door een handelspartnerschap aan te gaan verbinden een Waals en een Vlaams techbedrijf er zich toe goedkoper en wereldwijd deze nieuwe technologie te produceren die aan de basis ligt van de coronavaccins.

Enerzijds is er Quantoom Biosciences, een filiaal dat mikt op innovaties en dat onlangs werd opgericht door biotechbedrijf Univercells uit Charleroi. Anderzijds Etherna Immunotherapies, een biotechbedrijf uit de regio Antwerpen, in 2013 opgericht door professor Kris Thielemans als spin-off van de VUB.

Samen gingen beide bedrijven een ambitieus partnerschap aan dat goedkoper mRNA (messenger- ribonucleïnezuur) wil produceren. Deze nieuwe technologie is gebaseerd op een tijdelijke kopie van een DNA-sequentie die overeenkomt met een of meer genen en die door de cellen gebruikt wordt als vehikel voor de synthese van eiwitten. Verwacht wordt dat herstel van allerlei ziektes, zoals kankers, mogelijk is, wat het succes van de coronavaccins nu al probeert aan te tonen.

Concreet, door gebruik te maken van goedkopere vervangende ingrediënten kan de productie van RNA voortaan in kleinere RNA-units gebeuren die gemakkelijk naar diverse geografische regio’s kunnen worden uitgevoerd.

Dat zou dus ook de armste landen in de wereld toegang geven tot deze veelbelovende technologie.