Miljoendeal voor Complix
Het biofarmaceutische bedrijf Complix heeft een miljoenendeal afgesloten met de Amerikaanse farmareus Merck & Co. Complix zal voor Merck & Co onderzoek doen naar het bestrijden van kanker en auto-immuunziekten. De samenwerking kan Complix tot 280 miljoen dollar opleveren, gespreid over zo'n tien jaar en verschillende mijlpaalbetalingen. Daarbovenop kunnen royalty’s komen, als Merck de toepassingen succesvol op de markt kan brengen.
Het Amerikaanse bedrijf heeft vooral interesse in Complix’ 'Alphabodies': transformerende therapeutische eiwitten, die, meer dan andere kankertherapieën, in staat zijn om een kankercel binnen te dringen en daar specifieke doelen te lijf te gaan. Deze therapie lijkt erg veelbelovend voor kankers die met de bestaande therapieën moeilijk of niet te behandelen zijn. Het potentieel van de experimentele behandelingen die Complix de afgelopen jaren ontwikkelde, is ook Merck niet ontgaan.
Mark Vaeck, CEO van Complix, is optimistisch: "Deze samenwerking met Merck is een belangrijke mijlpaal voor Complix en wijst op het potentieel van onze unieke celpenetrerende Alphabodies-platform (CPAB), waarvan wij denken dat ze revolutionaire biotherapieën zullen opleveren voor de behandeling van kanker. Ik ben ervan overtuigd dat Complix, samen met Merck, snel vooruitgang zal boeken bij de ontwikkeling van CPAB-kandidaat-geneesmiddelen."
Complix gaf de voorkeur aan een strategisch partnership met de Amerikanen in plaats van een overname. De samenwerking met Merck blijft vooralsnog beperkt tot de ontwikkeling van middelen die focussen op twee ziektedoelwitten. “De alphabody-technologie staat net in de startblokken. Het volledige potentieel ervan is bij lange na nog niet verkend. Het zou niet opportuun zijn om nu al te verkopen”, lichtte Vaeck toe. Niettemin is de deal een win-winsituatie voor beide partijen: Merck krijgt exclusieve toegang tot de Belgische technologie en Complix kan een beroep doen op de kennis en onderzoeksbudgetten van de farmareus.
Complix begon als spin-off van de KU Leuven, bouwde ook onderzoeksfaciliteiten uit in Gent en vestigde zich uiteindelijk in Diepenbeek. Bij de aandeelhouders vinden we onder andere de Limburgse Reconversiemaatschappij, de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen, het Baekelandfonds van de Universiteit Gent en het Gemma Frisiusfonds van de KU Leuven. Ook de Belgische investeringsmaatschappijen PMV, Trust Capital en Vesalius Biocapital hebben een belang in het bedrijf.