Met Galapagos ziet Vlaamse biotech er veelbelovend uit

19/06/2020

Klinisch biotechnologiebedrijf Galapagos uit Mechelen is gespecialiseerd in het uitvinden en ontwikkelen van medicijnen tegen ontstekingsziekten.

Meerdere ervan lossen de verwachtingen in en dat maakt van Galapagos een van de meest beloftevolle Vlaamse biotechbedrijven.

Bij zijn oprichting in 1999 stelde het zich tot doel medicijnen met kleine moleculen en nieuwe werkingswijzen voor ziekten als reumatoïde artritis, ontstekingsziekten in de darmen en fibrose te ontwikkelen. Meer bepaald probeert het bedrijf te achterhalen welke eiwitten een sleutelrol spelen in de oorzaak van bepaalde ziekten, daarna tracht het kleine moleculen te ontwikkelen om die eiwitten te blokkeren en de effecten van de ziekte te temperen. Drie van die moleculen, waarvan Filgotinib, zijn belangrijkste product, bevinden zich al in een vergevorderd ontwikkelingsstadium en zijn veelbelovend wat het effect op de patiënten betreft.

Door zowel innovatieve medicijnen uit te vinden, te ontwikkelen en op de markt te brengen als door wereldwijd partnerschappen aan te gaan, geeft de groep duidelijk aan zich te willen positioneren als een van de toonaangevende biofarmabedrijven in de wereld. In 2019 is hij onder meer voor 10 jaar beginnen samenwerken met het Amerikaanse farmalab Gilead.