Maison Bernard, het neusje van de zalm voor strijkinstrumenten

12/05/2021

Ruim anderhalve eeuw al halen de vele klanten, zowel beroeps- als amateurmusici die vallen voor mooie strijkinstrumenten, hun hart op bij Maison Bernard.

Dit Brusselse familiebedrijf, gespecialiseerd in het vervaardigen en herstellen van violen en bevoorrechte partner van de Koningin Elisabethwedstrijd, won de eerste editie van de internationale wedstrijd Family is Sustainability. Strijkstokbouwer Pierre Guillaume en vioolbouwer Jan Strick hielpen de zaak aan een ijzersterke internationale reputatie in de muziekwereld.

 

In 1868 opent Nicolas Bernard, instrumentenhersteller en gelegenheidsmuziekleraar, in Luik zijn werkplaats van strijkinstrumenten. Hij laat zijn drie zonen in Parijs piano en viool studeren. Een van hen, André, verdiept zich in het vak en opent in 1898 zijn eigen werkplaats. Op zijn beurt leidt hij zijn zoon Jacques op, die kinderloos blijft en de mentor van Jan Strick wordt, een jonge Limburger met een passie voor archeologie en violen. In de jaren ’80 verhuist Jan naar de hoofdstad en vestigt er samen met strijkstokbouwer Pierre Guillaume de gerenommeerde handelszaak op de Zavel, in de buurt van het Brusselse conservatorium.

 

Vandaag is 5 % van de violen nog handgemaakt; een professionele vioolbouwer maakt gemiddeld een twaalftal strijkinstrumenten per jaar. Maar naast vervaardigen, restaureert Maison Bernard ook oude violen, zoals de Stradivarius die haar werd toevertrouwd door een investeringsfonds. De restauratie nam een jaar in beslag, maar de viool is nu wel ongeveer zes miljoen euro waard.