Letsel bij sporters voorkomen

12/05/2022

Om de uithouding en prestaties van sporters op te drijven, ontwikkelt de Belgische start-up Idro een technologie die in ware tijd het melkzuurgehalte in de spieren kan meten.

Wanneer de spieren langdurig belast worden, maken ze melkzuur aan. Doordat ons lichaam deze ‘metabolische afvalstof’ produceert, treedt er het soort branderige pijn op dat veel wielrenners in de bovenbenen ervaren voor ze boven op een helling aankomen.

De jonge Brusselse start-up Idro buigt zich sinds enkele jaren over een technologie die dit melkzuurgehalte in de spieren constant meet. Dankzij sensoren op de huid, rechtstreeks op de spier in werking aangebracht, wordt het zweet, meer bepaald zijn zuurgraad (pH) geanalyseerd. Die info gaat dan via Bluetooth naar een smartphone. De sporter weet dus welke inspanning hij nog mag leveren zonder zijn limiet te overschrijden en een blessure te riskeren.

Deze technologie is al bij tientallen atleten uitgetest en zit nu in het laatste stadium voor ze in de zomer op de markt wordt gebracht. De conceptontwikkelaars mikken prioritair op beroepssporters die vooral duurprestaties leveren. Gedacht wordt meer bepaald aan langeafstandslopers en wielrenners, voor wie dit soort gegevens beslissend is. Maar ook voor wie aan groepssport doet, kan deze technologische doorbraak interessant zijn.

Als dat geen prachtuitvinding is om blessures te voorkomen!