Kleinste motortje ter wereld is Belgisch

05/01/2023

Een Belgisch bedrijf heeft een motortje van 1 cm² ontwikkeld dat vooral voor almaar meer medische toepassingen dient.

Het bedrijf Xeryon heeft een ‘micromotor’ ontwikkeld gebaseerd op een gloednieuwe technologie. De bedenkers uit Leuven zijn uitgegaan van het zogeheten piëzogedrag, dat is de eigenschap van bepaalde materialen om elektrisch te polariseren onder invloed van mechanische spanning, en omgekeerd, te vervormen wanneer er een elektrisch veld over wordt aangelegd.

Concreet gaat het om een blokje keramiek van amper 10 bij 10 mm en 2 mm dik dat, zodra het onder stroom komt, begint te trillen, tot 200.000 keer per seconde. Dan kan het een voorwerp ultrasnel en ultraprecies doen bewegen, tot op een miljoenste van een millimeter na.

De medische wereld heeft veel interesse voor een dergelijke technologie. Die wordt al gebruikt voor microscooptafels om vanop enkele nanometer afstand automatisch cellen te fotograferen. Er wordt ook gedacht aan toepassingen in het domein van de apparatuur voor bloed- of DNA-analyse, of voor de toediening van medicijnen.

Deze micromotor is bruikbaar in alle situaties die snelle en precieze bewegingen vereisen en waarbij het gehanteerde toestel zo klein mogelijk moet zijn. Ook toepassingen voor 3D-printers, robotchirurgie of voor de industrie van elektronische chips komen in aanmerking.

Het orderboek loopt zo snel vol dat het Leuvense bedrijf werk maakt van een vestiging in het Vlaams-Brabantse Haasrode waar in een eerste fase zowat 50.000 motoren per jaar kunnen worden geproduceerd.

Wedden dus dat we die piepkleine motoren almaar vaker wereldwijd gaan horen zoemen?