Janssen Pharmaceutica start klinische studies naar coronavaccin op

17/06/2020

Farmabedrijf Janssen Pharmaceutica, met een vestiging in onder meer Antwerpen, kondigde aan het vaccin tegen Covid-19 vanaf half juli op mensen te gaan testen.

De testprocedure kan een versnelling hoger door de positieve resultaten van de preklinische fase en de efficiënte samenwerking met de medische instanties. Directeur van Janssen Vaccines, Johan Van Hoof, legt uit: ‘Dit vaccin is gebaseerd op die welke al zijn bestudeerd voor het neefje van het nieuwe coronavirus dat in 2002 SARS veroorzaakte. Wij vermoeden dat SARS via dezelfde toegangspoort (een eiwit) onze longen aantastte en dat we ons tegen het virus kunnen beschermen als we een afweerreactie opwekken tegen dat eiwit. Welnu, we merkten dat allerlei dieren die neutraliserende antilichamen produceren en beschermd zijn tegen een infectie. We zijn heel optimistisch, maar de vraag is of dat bij de mens ook het geval zal zijn.’ Voorlopig gaan we een duizendtal gezonde volwassenen testen, waarvan een honderdtal in België en de rest in de Verenigde Staten.

De testresultaten worden vanaf 2021 verwacht. Als het vaccin geschikt blijkt te zijn, hoopt Janssen Pharmaceutica er vanaf de eerste jaarhelft meerdere miljarden van te kunnen produceren. De bemoedigende uitslag van het preklinisch onderzoek stemt de bedrijfsdirectie optimistisch. Ze denkt meer dan 50% kans op slagen te hebben en besloot dus de productie alvast gedeeltelijk op te starten.