Jan De Nul stapt mee in energietransitie

03/07/2020

Het is bagger en bouwbedrijf Jan De Nul Group gelukt het baggerschip Alexander von Humboldt 2.000 uur op een 100% duurzame biobrandstof voor schepen te laten varen, in nauwe samenwerking met MAN Energy Solutions en GoodFuels.

Het is het eerste schip ter wereld dat zo lang (2.000 u.) op 100% duurzame biobrandstof voor schepen heeft gevaren. Door deze mijlpaal is de fossiele CO₂-uitstoot aanzienlijk gedaald, met 85%. Het bewijs voor de scheepvaartsector dat biobrandstofolie (BFO), die van niet-fossiel organisch materiaal wordt gemaakt, een geloofwaardig alternatief is voor fossiele brandstof en zo de CO₂-uitstoot kan verlagen. Dat zal de noodzakelijke energietransitie in de scheepvaart versnellen. Volgens hoofdingenieur Peter Jonckheere aan boord van Jan De Nul’s Alexander von Humboldt ‘is deze duurzame biobrandstof milieuvriendelijk en tegelijk een kwalitatief hoogstaande brandstof om onze motoren op te laten draaien’.

Volgens Michel Deruyck, afdelingshoofd Energie bij Jan De Nul Group, neemt het bedrijf zich voor te blijven zoeken naar mogelijkheden om ook andere schepen op biobrandstof te laten varen en streeft het naar volledig koolstofarme oplossingen. Als koploper laat Jan De Nul Group zien dat ook de maritieme bouwsector deel kan uitmaken van de wereldwijde beweging om de klimaatdoelstellingen te helpen bereiken door voorrang te geven aan koolstofarme oplossingen.