Jan De Nul legt stroomkabel tussen Kreta en Griekse vasteland

03/05/2022

Met de installatie van kabels op 1.000 m diepte ging het Aalsterse bedrijf een echte technische uitdaging aan. Al decennialang koesterde Griekenland plannen om zijn grootste eiland aan te sluiten op de rest van het elektriciteitsnet op het vasteland.

De groep Jan de Nul is een van de grootste baggeraars ter wereld. Met zijn hypermoderne apparatuur om wereldwijd kabels in de zeebodem te leggen, kreeg het bedrijf van de Griekse autoriteiten een omvangrijk project toegewezen: een verbinding tot stand brengen over 135 km tussen Kreta en het Griekse vasteland.

Over een dergelijke afstand dwars door de Middellandse Zee op bijna 1.000 m diepte kabels leggen, mag een hele krachttoer heten. De kabelspanningen kunnen immers oplopen tot 75 ton, dat is vijftien keer meer dan bij een gewone kabelinstallatie. Alleen de Isaac Newton met zijn uitzonderlijke laadvermogen kon een dergelijke uitdaging aan.

Een ander knelpunt bij de uitvoering van deze opdracht was de aard van de Middellandse Zeebodem. Die bestaat vooral uit ruwe rotsen en de diepteverschillen zijn groot, zodat bijzonder sterke kabels nodig waren om te voorkomen dat scherpe punten of te sterke hoogteverschillen lokaal een zodanig korte bocht in de kabel zou veroorzaken dat hij beschadigd raakt.

In totaal komt er ruim 12.000 ton aan kabel onder de bodem te liggen om de 135 km lange verbinding waar de Grieken al zo lang op wachten, mogelijk te maken.