Imec start samenwerking met Japanse chipfabrikant

19/12/2022

Het Belgische onderzoeksinstituut Imec gaat samenwerken met Rapidus, een gloednieuwe producent van elektronische chips.

Imec staat voor Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum. Het Leuvense instituut ijvert voor duurzame innovatie in technologie om bij te dragen tot een betere toekomst, en is een academische autoriteit op het gebied van chiptechnologie.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Imec zou samenwerken met een conglomeraat van Softbank, Toyota, Sony en zes andere Japanse ondernemingen in een relatie waarbij de Belgische onderzoeksgigant fundamenteel onderzoek zal verrichten dat Rapidus vervolgens een stap verder kan brengen.

Concreet zullen de twee organisaties samen nanochips maken die kleiner en innovatiever zijn dan de chips die nu bijvoorbeeld in auto's en mobiele telefoons worden gebruikt. Imec wil helpen de massaproductie van deze kleinere chips mogelijk te maken.

Zij zullen ook samenwerken met het Leading-edge Semiconductor Technology Centre, een Japans onderzoeks- en ontwikkelingsinstituut in wording.

Imec is sinds 1984 actief als onafhankelijk onderzoekscentrum, in een tijd dat Silicon Valley en grote Amerikaanse spelers een hoge vlucht namen. Het centrum is uitgegroeid tot een grote onderneming met meer dan vijfduizend werknemers.

Imec is ook een belangrijke speler in de doelstelling van de Europese Commissie om tegen 2030 een wereldwijd marktaandeel van 20% te bereiken in de productie van halfgeleiders.