Imec opent meest geavanceerde chiponderzoekslab ter wereld

11/03/2016

Het onderzoekscentrum imec huldigde vandaag zijn nieuwe hightech laboratorium in. Het gaat om een stof- en trillingsvrije cleanroom, van meer dan 4.000 m2, voor onderzoek naar de toekomstige generaties chiptechnologieën.

Dankzij dit ultra-moderne laboratorium kan imec samen met zijn partners verder onderzoek verrichten naar nieuwe manieren om microchips nog krachtiger, performanter, kleiner en energiezuiniger te maken en dit met de meest geavanceerde apparatuur. Dergelijk onderzoek is cruciaal in de verdere evolutie naar een ‘internet of everything’, naar een duurzame digitale toekomst.

Luc Van den hove, Algemeen directeur en CEO van imec: “In ons 32-jarig bestaan zijn we uitgegroeid tot het belangrijkste onafhankelijke nano-elektronicaonderzoekscentrum ter wereld.  De nieuwe cleanroom zal ons toelaten om onze positie als wereldbefaamd chiponderzoekscentrum verder uit te bouwen en om hightech innovatie in de Vlaamse en wereldwijde industrie verder te stimuleren.”

Microchips spelen in onze digitaliserende wereld een steeds belangrijkere rol. Ingebouwd in toestellen, de omgeving, auto’s, kleding ... dragen ze bij tot een efficiëntere en duurzamere gezondheidszorg, energie, mobiliteit, slimme steden en slimme industrie. Om dat te realiseren is er nood aan steeds krachtigere, energiezuinigere, snellere en goedkopere chips. Het onderzoek naar de technologie die zulke toekomstige chips mogelijk maakt, zal gebeuren in de nieuwe cleanroom.

Door de nanometerafmetingen (een nanometer is een miljoenste van een millimeter) van de onderdelen van een chip, moeten ze geproduceerd worden in een stofvrije en trillingsvrije ruimte. Een stofdeeltje dat op een chip valt, is zoals een meteorietinslag op een stad. De cleanroom is trillingsvrij gemaakt door 831 betonnen palen die 18 m diep in de ondergrond zitten en een wafelplateau, een betonnen massa van 4.000 m2 met een dikte van 0,9 m.

De nieuwe cleanroom voldoet aan de nieuwste standaarden in de chipfabricatie-industrie en maakt plaats voor de meest geavanceerde toestellen. De totale investering in het gebouw en de toestellen bedraagt meer dan 1 miljard euro.