Hout en kunst: de perfecte match

25/02/2021

Het hoogste houten gebouw van België, ja zelfs van de Benelux, staat in Luik. Een lokale artiest mocht van de projectontwikkelaar de gevel opfleuren. Geslaagd over de hele lijn.

De Vurige Stede heeft er een attractie bij, in de rue Méan in de wijk Outremeuse, het eilandje omgeven door de Maas en haar Afwateringskanaal. Tegenover de toren opgedragen aan haar literaire icoon bij uitstek, de onvolprezen schrijver Georges Simenon, startte houtconstructiebedrijf TimberTeam uit Villers-le-Bouillet in 2019 met een multiresidentieel gebouw van tien verdiepingen, volledig opgetrokken in hout. Op 21 januari 2021 werd het officieel ingewijd.

Projectontwikkelaar Reno-Solutions koos voor een vernieuwende aanpak, weg van het klassieke beton. Het edele hout werd gebruikt als bouwmateriaal voor zowel het skelet, de muren, terrassen, trap als de liftschacht. Een prima oplossing om de ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen. Het is namelijk een milieuvriendelijke bouwstof. Het vereist weinig energie, stoot dus veel minder CO₂ uit in vergelijking met beton en neemt daarentegen meer CO² op. Ook zou het 18 keer beter isoleren dan beton. Als we in 2050 klimaatneutraliteit willen bereiken, kunnen we niet meer zonder hout.

Straatkunstenaar en stadgenoot Fabrizio Berrini kreeg opdracht de egale metalen gevelbekleding op te fleuren. Hij ontwierp tien taferelen, die gedigitaliseerd zijn en nu de balustrade van het innovatieve gebouw sieren.

Een zegen voor het milieu, een lust voor het oog.