Haven van Zeebrugge krijgt grootste autoterminal ter wereld

20/09/2018

International Car Operators (ICO) gaat zijn autoterminal in de haven van Zeebrugge fors uitbreiden. Met zijn 300 hectare gaat het bedrijf daarmee het grootste auto-overslagbedrijf ter wereld uitbaten.

Zeebrugge is een belangrijk knooppunt voor de mondiale autotrafiek. Jaarlijks passeren er 2,8 miljoen auto’s via de haven. Ruim een derde van de wagens is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Vooral voor de Europese import van Japanse automerken is de haven van Zeebrugge een grote draaischijf.

ICO, dat in handen is van het Japanse concern NYK, de grootste autorederij ter wereld, investeert nu 50 miljoen euro om zijn terminal uit te breiden met 54 hectare. Dit stelt het bedrijf in staat om aan de kaaien zestien autoschepen tegelijk te behandelen.

ICO is ook van plan om, samen met Engie Electrabel, een windmolenpark op zijn terrein te bouwen. Elf turbines moeten alle elektrische auto’s opladen die via de terminal passeren. De bedoeling is om in de toekomst jaarlijks zo’n 3 miljoen wagens van elektriciteit te voorzien.