Haven van Antwerpen stoot straks per jaar 400.000 ton CO₂ minder uit dankzij scale-up Qpinch

05/07/2021

Koolstofneutraliteit tegen 2050 is de doelstelling voor de haven van Antwerpen. De Antwerpse scale-up Qpinch helpt haar op weg met 400.000 ton CO₂ minder per jaar. En Europa zag dat het goed was …

Adenosinetrifosfaat is het sleutelwoord. Dat gebruiken alle dierlijke en plantaardige cellen om energie te produceren. Qpinch kijkt bij de natuur af om de voordelen toe te passen in de industrie. Concreet gaat de restwarmte die vrijkomt bij industriële activiteit niet meer zoals vroeger verloren maar wordt ze hergebruikt om nieuwe warmte te produceren. Alleen al voor de haven van Antwerpen zou dat neerkomen op jaarlijks 400.000 ton CO₂ minder, het equivalent van wat 250.000 auto’s jaarlijks uitstoten. De uitdaging bestaat erin morgen zowel digitaal als ecologisch klaar te staan.

 

Qpinch heeft naast de Antwerpse haven grote en bekende klanten in portefeuille: BASF, het Oostenrijkse Borealis, Total, ExxonMobil, Air Liquide, het Japanse Kurarey de Saudische chemiereus Sabic. In ruil voor een handvol miljoenen euro aan installatiekosten kunnen deze petrochemiebedrijven hun koolstofvoetafdruk en de bijbehorende heffing aanzienlijk verlagen. Die laatste kan trouwens flink oplopen als de toegestane quota overschreden worden.

 

Koolstof uit de lucht plukken, een lovenswaardig en ambitieus transitieproject in afwachting dat fossiele brandstoffen volledig het veld hebben geruimd voor hernieuwbare energie.