Haven van Antwerpen bereidt zich voor op klimaatuitdaging

25/11/2021

De haven van Antwerpen groeit commercieel gestaag en doet grote investeringen om de klimaatdoelstellingen te halen.

Na Rotterdam (Nederland) is de haven van Antwerpen de grootste in Europa. De enorme petrochemische cluster daar stoot jaarlijks 18 miljoen ton CO₂ uit. Een immense uitdaging voor het havenbestuur om zich te schikken naar de Europese doelstelling van 55% minder uitstoot in 2030.

Er zullen massale investeringen van miljarden euro’s moeten goedgekeurd worden om het koolstofdioxide vloeibaar te maken en naar Noorwegen of het Verenigd Koninkrijk te transporteren en daar in oude gasvelden op te slaan. Het doel is tegen 2030 te voldoen aan de wens van België om de leiding te nemen op het vlak van ‘groene’ waterstof. Dat moet gebeuren via de productie van waterstof op basis van water en elektriciteit uit hernieuwbare energieën, met nul CO₂-voetafdruk.

De productie van deze waterstof vereist ook dat de reders uitkijken naar nieuwe types transportschepen. Van zijn kant moet de haven van Antwerpen de komende jaren nog een terminal bouwen voor de vloeibaarmaking en zijn pijpleidingennet uitbreiden.

De transformatie van de Belgische economische long die de haven van Antwerpen is, is dus aan de gang om aan te sluiten bij een milieuvriendelijker internationale economie.