Gulzige zuigers en vegers uit België houden de wereld net

28/08/2019

Aan sommige sterbedrijven of topmerken wandel je achteloos voorbij. Letterlijk. Het Belgische Glutton uit Andenne in Wallonië is er zo één. Terwijl het nochtans in meer dan 6.000 steden in 70 landen wereldwijd met afval zuigen en openbare plaatsen schoonvegen de levenskwaliteit en de aantrekkelijkheid aanzienlijk verhoogt.

Acht seizoenen lang had Christian Lange, de CEO van Glutton, Belgische, Europese en wereldtitels in kart- en Formule Ford-kampioenschappen opgestapeld voor hij in 1988 een speciaalzaak in tuinmachines en -gereedschap opzette. Intussen had hij ook een graduaatsopleiding marketing gevolgd. Voor zijn scriptie had hij uitgebreid marktonderzoek gedaan naar het potentieel van tuinmachines voor particulier gebruik in de regio Namen. Hoewel tuiniers, professionele tuinaannemers en steden vlot de weg vonden naar zijn bedrijf, broedde hij op een niet-seizoensgebonden artikel dat de concurrentie voorbijstreeft.

Het resultaat anno 2019 zijn een zuiger voor stedelijk afval en een straatveegmachine, beide berekend op hun terecht veeleisende taak. Geen fles, blikje, sigarettenpeuk, snoepwikkel of hondendrol is nog veilig voor deze volledig elektrische, efficiënte, milieuvriendelijke, compacte, stille, wendbare, zelfrijdende en ergonomische toestellen die nog ’s goedkoop in gebruik zijn ook.