GSK in Waver broedt op next gen-vaccin

11/02/2021

Hoe meer werkzame vaccins, hoe beter. GlaxoSmithKlein (GSK) in Waver is bezig aan een inhaalbeweging.

De vaccinatiecampagne is recent al vaker bijgesteld moeten worden door vertraging in de aanvankelijk geplande levering van vaccins. Onder andere Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en Moderna hebben al een coronavaccin op de markt en ook de Britse farmareus GSK is nu samen met het Duitse CureVac druk in de weer met de productie van een kandidaat. Die zit in de laatste fase van de klinische testen op mensen. Als alles goed verloopt, zou GSK dit jaar 100 miljoen dosissen kunnen produceren op zijn site in het Waals-Brabantse Waver. Dit vaccin heeft het voordeel dat het op een temperatuur tussen 2° en 8°C kan worden bewaard. In het tweede kwartaal van dit jaar zou het beschikbaar zijn.

En nog meer goed nieuws. Met CureVac gaat GSK ook mRNA-vaccins van de nieuwe generatie ontwikkelen, die beter moeten beschermen tegen varianten van het virus en die in één dosis kunnen worden toegediend. Wie nog niet is gevaccineerd of een booster nodig heeft omdat de initiële immuniteit is afgenomen, zou wel varen bij een dergelijk next gen-vaccin. Het komt in 2022 op de markt.

In zijn strijd tegen corona moest GSK aanvankelijk adjuvantia leveren aan meerdere bedrijven, zoals Sanofi (wiens vaccin in fase 2 zit) en aan het Canadese Medicago. Daar gaat het evenwel mee door.

GSK  vecht dus op alle fronten tegen COVID-19 en zijn varianten.