GSK en Imec, samen voor een innovatieve biofarma

18/11/2021

Interdisciplinaire samenwerking tussen het Britse farmabedrijf GSK in Wallonië en het Leuvense onderzoekscentrum Imec moet leiden tot innovatieve oplossingen in de biofarma.

Nu al geniet België een ijzersterke reputatie in biofarma en nanotechnologie. Wat dat laatste betreft, werkt de medische industrie bijvoorbeeld met chips voor diagnosetoestellen en een slimme pleister met duizenden sensoren erin om het hart en andere vitale organen te bewaken. Beide ontwikkeld door Imec. Anderzijds staat de geneeskunde bij ons op een hoog niveau, met meerdere toonaangevende farmabedrijven, ultramoderne ziekenhuizen, een stevig biotech-ecosysteem met z’n vele start-ups en innovatief universitair onderzoek.

 

GSK en Imec hebben er een jaar van intens en veelbelovend verkennend onderzoek op zitten. De ambities zijn groot: eerst nagaan hoe de productieprocessen te automatiseren, door bijvoorbeeld speciale chips en sensoren in bioreactoren in te zetten om constant en in ware tijd aan kwaliteitscontrole te doen en later proberen sneller betere en nieuwe vaccins te ontwikkelen en te produceren. Zorg en behandeling op maat van elke individuele patiënt behoren op termijn eveneens tot de mogelijkheden.

 

De synergieën tussen onze nano-elektronica van Imec en onze farmasector zal de strategische rol van België op het vlak van onderzoek en ontwikkeling van vaccins versterken, wat mooi aansluit bij het streven van het beleid om van ons land de Health and Biotech Valley of Tomorrow te maken.