Grootste verdeelcentrum van chocolade ter wereld opent in Lokeren

26/10/2021

Goed nieuws voor de chocoladeliefhebbers in maar liefst 140 landen. Fabrikant Barry Callebaut gaat vanuit The Chocolate Box in Lokeren de lekkernij nog sneller aan de man kunnen brengen.

De nieuwe opslagplaats van 41 m hoog en 12 voetbalvelden groot lijkt wel een enorme pralinedoos. Per jaar zal er 75 miljoen kg verpakte chocoladeproducten op 125.000 pallets aankomen vanuit de Callebaut-fabrieken in Wieze en Halle, die samen zowat 500.000 ton chocolade produceren. Er heerst een constante temperatuur van 18°C.

 

De locatie is niet zomaar gekozen. Lokeren ligt in het midden van de driehoek gevormd door beide voornoemde gemeenten en de haven van Antwerpen, op amper 7 minuten rijden van een belangrijke autoweg. Met het project, dat zowat 100 miljoen euro heeft gekost, garandeert Barry Callebaut een rationelere bevoorrading van zijn buitenlandse klanten. 65% van hen ligt in een straal van 500 km rond Lokeren en krijgen hun chocolade snel en supervers geleverd met vrachtwagens; voor verre bestemmingen gebeurt het transport over water.

 

Niet alleen is The Chocolate Box het grootste verdeelcentrum voor chocolade maar als eerste in de Benelux behaalde het ook het BREEAM Outstanding-certificaat, het hoogst mogelijk haalbare voor duurzaam bouwen. Het voorziet maximaal in zijn eigen energiebehoeften met zonnepanelen, de afgegeven warmte wordt gerecupereerd en zelfs de buitenverlichting kan worden geregeld om vleermuizen die eventueel rond het gebouw vliegen niet af te schrikken.

 

Genoeg om chocoladefans in de hele wereld duurzaam tevreden te stellen.