Grootste LPG-tank van Europa komt in Antwerpen

21/03/2017

Het chemiebedrijf INEOS gaat in de haven van Antwerpen de grootste LPG-opslagtank van Europa bouwen.

Hiervoor ondertekende INEOS onlangs een contract met het tankopslagbedrijf Oiltanking uit Hamburg, dat in de zomer van vorig jaar de integrale controle verwierf over de Antwerp Gas Terminal (AGT), nu al een van de grootste LPG- en petrochemische gasterminals in Europa.

Naar verwachting zal de nieuwe opslagtank op de site van AGT in Antwerpen in 2019 operationeel zijn. Hij zal over een capaciteit beschikken van liefst 135.000 kubieke meter en bovendien een volledig gekoelde opslag mogelijk maken.

De nieuwe tank is essentieel voor de aanvoer met grote schepen van butaangas uit de Verenigde Staten en andere wereldmarkten. Vervolgens kan het bedrijf hiermee zijn fabrieken in Keulen (Duitsland) bevoorraden, en in een later stadium misschien ook de site in Lavéra (Frankrijk).

INEOS is ’s werelds tweede grootste chemiebedrijf en wordt geleid door de Britse zakenman James Ratcliffe. Het bedrijf, dat prat kan gaan op vestigingen in 16 landen en alles samen zo’n 17.000 werknemers telt, heeft zijn hoofdzetel in Lausanne (Zwitserland).