Grootste industriëled onshorewindpark in Vlaanderen

24/03/2021

In de haven van Zeebrugge leveren momenteel 11 windturbines met een totale capaciteit van 44 MW groene stroom aan het grootste aantal oplaadpunten voor elektrische voertuigen in België.

Het grootste onshorewindpark op een industrieterrein in Vlaanderen krijgt stilaan gestalte voor de Franse energiegroep Engie, met de haven van Zeebrugge als partner. Momenteel draaien 11 windturbines van 44 MW in totaal om de terminal van International Car Operators (ICO) van stroom te voorzien.

De Engie-directie: ‘Deze lokaal geproduceerde energie wordt gebruikt voor onder meer de 308 elektrische oplaadpunten die in 2019 ook door Engie zijn geïnstalleerd.  Het elektrische oplaadeiland, met een totale capaciteit van 3,4 MW, kan meer dan 20.000 elektrische voertuigen per week opladen met groene stroom.’ Op jaarbasis dekt die stroomproductie de elektriciteitsbehoefte van ongeveer 30.000 gezinnen terwijl er zowat 50.000 ton CO₂ minder wordt uitgestoten.

De partners op de havensite van Zeebrugge buigen zich momenteel over andere vormen van verduurzaming, zoals de installatie van accu’s of de levering van groene walstroom voor schepen die aan de kade aangemeerd liggen.

Het windenergienet in Zeebrugge breidt dus verder uit naarmate dit private project vorm krijgt.