Google breidt uit in Henegouwen

24/11/2021

De Amerikaanse reus kondigt de bouw aan van zijn zesde datacentrum in Henegouwen en bevestigt aldus dat België het epicentrum blijft van zijn groei in Europa.

Google heeft op zijn site in Saint-Ghislain al meerdere datacentra, waarvan één nog in aanbouw. Onlangs kocht het in Henegouwen trouwens nog een nieuw terrein van 53 hectare. Op de site van Ecopôle, schrijlings op de gemeenten Farciennes, Aiseau-Presles en Sambreville, gaat de Amerikaanse reus uitbreiden met de bouw van een nieuw datacentrum.

Google heeft sinds zijn komst in 2009 in België al bijna drie miljard euro geïnvesteerd in de bouw van datacentra en van een zonne-energiecentrale. De keuze van de nieuwe site is vooral ingegeven door de voordelen die de ligging langs de Samber biedt. Water is namelijk onmisbaar om de installaties van een datacentrum af te koelen en ook belangrijk is te kunnen aansluiten op een krachtig elektriciteitsnet. In dat verband zou op een gedeelte van de Ecopôlesite in de toekomst ook een zonnepanelenveld moeten kunnen worden geïnstalleerd. Bovendien kan dit terrein voortaan via Sofico worden aangesloten op een zonnepanelenveld, onmiskenbaar nog een troef voor het Amerikaanse bedrijf.

Aldus bewijst Henegouwen zijn grote groeipotentieel in de IT-sector.