Gevelstenen van gloednieuwe Limburgse fabriek absorberen tonnen CO₂

14/03/2025

Steenbakkerij Vandersanden uit het Limburgse Dilsen-Stokkem produceert jaarlijks 20 miljoen gevelstenen die liefst 2.280 ton CO₂ vreten. Als de klant mee wil, zit er zelfs snel een verdubbeling van de productie in. Op termijn een fikse steun in de rug voor het milieu.

Carbonatatie, zo heet het chemische procedé waarbij twee restproducten, in dit geval staalslakken en CO₂, hoogwaardige bouwproducten opleveren. Zo gaat het eraan toe: de calciumrijke staalslakken vermalen tot ultrafijn poeder, dat poeder drogen, water toevoegen tot de juiste poreusheid is bereikt, het mengsel in de baksteenvorm gieten, de stenen in een afgesloten kamer leggen waar 30% CO₂ in wordt gepompt en laten uitharden. Tijdens de uitharding verbindt de CO₂ zich permanent met de calciumhoudende stenen. In één jaar het equivalent van wat 114.000 volwassen bomen opslorpen.

Niet alleen is het eindproduct CO₂-negatief, ook de productie is CO₂-neutraal. De eigen zonnepanelen en eigen windmolen van het bedrijf leveren grotendeels de groene elektriciteit om de fabriek aan te drijven, de nodige warmte voor het drogingsproces is restwarmte van de vlakbij gelegen steenovens, de CO₂ komt uit overschotten van de havens in Antwerpen en Gent, de afvalberg verkleint door hergebruik van de staalslakken en de gevelstenen zijn demonteer- en dus herbruikbaar.

Tot slot: de stenen, leverbaar in 11 verschillende kleuren, zijn esthetisch, uiterst maatvast en beantwoorden aan de strenge Europese kwaliteitseisen. Iedereen gewonnen!