Gentse biostart-up zorgt voor Belgische primeur met diervrije kaas
Kaas hoeft niet per se dierlijk zuivel te bevatten om toch voor echte kaas door te gaan. Biostart-up Those Vegan Cowboys ontwikkelt in zijn lab in het technologiepark van Zwijnaarde camembert, mozzarella en feta. Echte kaas, dus geen plantaardige vervangers.
![](https://focusonbelgium.be/sites/default/files/styles/big_article_image/public/pexels-enginakyurt-2531189.jpg?itok=5wuCegrO)
Liefst 21 kg broeikasgas komt er vrij bij de productie van 1 kg koekaas. Dat maakt die bijzonder belastend voor het milieu: koeien boeren nu eenmaal het schadelijke methaangas op. Zodra Those Vegan Cowboys de ontwikkelingsfase van zijn diervrije kazen voorbij is, de gigantische kostprijs kan drukken door nieuwe recepten uit te dokteren en de productie kan opschalen, rekent het erop de sector aanzienlijk te verduurzamen. Maar nog even geduld. Verwacht wordt dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) pas over een viertal jaar het licht op groen zal zetten voor u en ik ze in de winkel zelf zullen kunnen proeven.
Nu, waar zit het verschil met klassieke kaas? Die bevat van nature caseïne, een eiwitachtig bestanddeel. De start-up is erin geslaagd nagemaakt koeien-DNA in te brengen in een micro-organisme als gastheer en dat op te kweken tot synthetische caseïne. Na toevoeging van plantaardige olie, stremsel, zouten en nog wat andere ingrediënten heb je echte kaas.
Na een reeks testen blijkt de koeloze camembert van Those Vegan Cowboys alvast dezelfde smeuïgheid en bijna dezelfde smaak te hebben als de ‘gewone’ camembert. Even lekkere en milieuvriendelijke alternatieven zijn op komst.