Gebruikt frituurvet geschikt als brandstof

09/01/2020

De gewone consument kan zijn gebruikte frituurolie dumpen in inzamelboxen bij supermarkten en containerparken. Maar bij 70.000 frietkramen, restaurants, ziekenhuiskeukens, snackbars, fastfoodketens en chipsfabrieken in de Benelux, Frankrijk en Duitsland wordt jaarlijks 65.000 ton opgehaald door het familiebedrijf Quatra uit het Oost-Vlaamse Lokeren, dat er daarna biodiesel van laat maken voor auto’s en binnenkort zelfs vliegtuigen.

Een van de Europese klimaatmaatregelen was de invoering op 1 januari 2020 van de nieuwe biodieselrichtlijnen. In België wordt er aan de pomp voortaan verplicht 10% biodiesel bijgemengd. Vetten uit slachtafval en gebruikt frituurvet treden almaar meer op de voorgrond als grondstof. Quatra speelde handig in op die evolutie door te investeren in bijkomende productiecapaciteit en de overname van een sectorgenoot. Daarmee verdubbelde het bedrijf in één klap in omvang en is het nu marktleider in België, Nederland en Frankrijk en de grootste speler in Europa. Het omzetcijfer in deze bloeiende bedrijfstak houdt gelijke tred.

Alles staat of valt met een goedgeoliede logistiek. Het frituurvet wordt lokaal opgehaald in blauwe tonnen, verzameld in enkele tientallen depots binnen 50 km en overgeladen op vrachtwagens die naar de fabriek in Lokeren rijden. Die filtert alle onzuiverheden weg en brengt de gezuiverde olie daarna naar een bedrijf dat hem verwerkt tot biodiesel.

Biobrandstoffen als frituurvet veroveren beetje bij beetje de auto-, luchtvaart- en scheepvaartsectoren. Een goede zaak voor Quatra.