Eerste vaccins zijn onderweg naar het Verenigd Koninkrijk

10/12/2020

Miljoenen doses van het in België geproduceerde coronavaccin worden vanaf nu toegediend aan Britten.

De ogen van de  hele wereld zijn momenteel gericht op het farmaceutische bedrijf Pfizer in Puurs (provincie Antwerpen) dat een van de voornaamste bruggenhoofden is in de productie van coronavaccins.

De bestellingen stromen binnen en de leveringen naar het Verenigd Koninkrijk zijn begonnen. Het is dan ook het eerste West-Europese land waar een vaccinatiecampagne van start is gegaan.

Bijna 1 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin zijn dus al naar de overkant van het Kanaal verstuurd. En dat is nog maar het begin, want er worden tegen eind december in totaal 5 miljoen doses verwacht in het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering heeft  maar liefst 40 miljoen doses besteld en het startschot gegeven voor de grootste vaccinatiecampagne in de Britse geschiedenis.

Omdat het Pfizer/BioNTech-vaccin bij een temperatuur van -70 °C moet worden bewaard, dient zich een enorme logistieke uitdaging aan. Overigens werd al overwogen om militaire vliegtuigen in te zetten als zou blijken dat het vervoer via het spoor, de weg en het water niet volstaat.