Eerste commerciële vlucht van Air Belgium vertrokken

12/06/2018

Op 6 juni 2018 voerde Air Belgium haar eerste commerciële vlucht uit vanaf Charleroi met bestemming Hongkong. De gloednieuwe Belgische vliegtuigmaatschappij hoopt op termijn zowat 500.000 passagiers te vervoeren tussen België en China, wat 600 arbeidsplaatsen zou moeten opleveren.

De ingebruikneming van de route naar Hongkong, de eerste langeafstandsbestemming in de geschiedenis van de luchthaven van Charleroi, is de feestelijke start van de jongste telg onder de Belgische vliegtuigmaatschappijen. Het was wachten op deze eerste vlucht, aanvankelijk gepland voor eind april, op de toestemming om over Rusland te vliegen. Dat belette de maatschappij niet intussen een reeks vluchten uit te voeren voor derden.

De opstart van de Belgische maatschappij creëerde 600 banen maar heeft ook een weerslag op de luchthaveninfrastructuur. Om de twee intercontinentale vliegtuigen A340 - een derde wordt midden juni verwacht - meer ruimte te geven, zou tegen 2021 de start- en landingsbaan tot 3.200 meter moeten worden verlengd. Waals minister van Luchthavenbeleid, Jean-Luc Crucke, meent dat de werkzaamheden, die wellicht ’s nachts zullen plaatsvinden, in september aanstaande zullen worden vergund.

De introductie van de langeafstandslijn Charleroi-Hongkong is voor ons land een uitstekende kans om zijn rol als draaischijf in Europa en zijn aanwezigheid in het wereldluchtruim te versterken, maar ook om de uit- en invoer naar en vanuit deze Chinese stad, die al enkele jaren afnemen, een nieuwe impuls te geven. Momenteel zijn er wekelijks twee vluchten gepland tussen beide luchthavens. Tegen oktober echter zouden er dat vier per week moeten zijn. Air Belgium hoopt met de exploitatie van die extra vluchten komend jaar 500.000 passagiers te vervoeren.