Een directe spoorverbinding met China

18/12/2020

De multimodale hub Liège Trilogiport is vanaf nu op het wereldwijde spoornet aangesloten. Een trein die voor de gelegenheid uit China was gecharterd, heeft er voor de eerste keer goederen afgeleverd.

Op 8 december arriveerde in Liège Trilogiport de eerste trein met een brede waaier aan goederen uit Yiwu, een belangrijke draaischijf voor de e-commerce in China. Om van Yiwu in Luik te geraken, legde de trein 12.000 kilometer af en doorkruiste hij zeven landen.

Dat kon enkel omdat de Autonome Haven van Luik nu per spoor is ontsloten. Die haven ligt in het hart van het Europese snelwegennetwerk. Liège Trilogiport, dat met water, weg en spoorweg een drieluik van transportmiddelen bundelt, wordt zo steeds aantrekkelijker. Vanuit de Trilogiport kunnen bedrijven erg vlot markten met meerdere tientallen miljoenen klanten bereiken.

‘Dankzij deze nieuwe spoorverbinding kunnen we nieuwe klanten en investeerders aantrekken, onze hub aantrekkelijker maken en het handelspotentieel verhogen’, reageert algemeen directeur Emile-Louis Bertrand verheugd, nu de trimodale dimensie van de Autonome Haven van Luik concreet wordt.

Doel voor de toekomst: in beide richtingen volle treinen laten rijden, zowel voor de import als voor de export!