EcoNation rijft de prijzen binnen

03/12/2014

Het Gentbrugse bedrijf EcoNation ontving in december twee prestigieuze milieuprijzen. Na de European Business Awards in de categorie producten en diensten, viel EcoNation op de VN-klimaattop in Peru in de prijzen als een van de meest beloftevolle groene technologiebedrijven. Eerder dit jaar is het bedrijf op het Wereld Economisch Forum uitgeroepen tot Technology Pioneer 2014.

Met de European Business Awards voor het milieu wil de Europese Commissie bedrijven belonen voor hun engagement ten aanzien van het milieu. “Een toenemend aantal ondernemingen wordt er zich van bewust dat milieubescherming essentieel is voor de concurrentiekracht van Europa. Met de European Business Awards for the Environment onderscheiden we de beste onder de pioniers”, zo huldigde eurocommissaris voor Milieu Karmenu Vella de winnaars.

De VN lauweren EcoNation specifiek voor Finance for Climate Friendly Investment, omdat het bedrijf een financieel model ontwikkelde waarbij het zelf investeert in gegarandeerde energiebesparingen voor zijn klanten. Dat model steunt dus niet op subsidies. "EcoNation verlicht de energierekening met een toepassing die niet alleen technisch maar ook ecologisch superieur is", aldus de jury. De koepels zijn nog volgens de experts niet toevallig omschreven als “de beste uitvinding sinds de gloeilamp”. De VN noemde EcoNation daarom toepasselijk "een lichtend voorbeeld”.

EcoNation brengt ecologische daglichtoplossingen. Hun paradepaardje LightCatcher is een lichtkoepel waarmee men flink bespaart op energie, omdat hij kunstlicht door daglicht vervangt. In de koepel zit een spiegel die zich via een sensor naar het optimale lichtpunt richt en het daglicht opvangt. Dat wordt naar binnen gereflecteerd, gefilterd en versterkt in een lichtschacht, waarna het in het gebouw wordt verspreid. Een zonnepaneel zorgt ervoor dat de spiegels meedraaien met de zon, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Resultaat: tien uur per dag kan het kunstlicht uit en brengt de koepel aangenaam daglicht binnen. Niet alleen een pak CO2, maar ook kosten worden bespaard. De ecologische voetafdruk is meer dan zes keer lager dan die van traditionele dakraamverlichting.

Onder meer Lidl, BioPlanet, Total, Samsonite, Umicore en Schiphol gebruiken de technologie, die in vijftien landen wordt ingezet.