E-handel doet het almaar beter in België

09/10/2018

Volgens de jongste studie van sectororganisatie BeCommerce heeft online winkelen (e-handel) in België onlangs een nieuw record gevestigd. In de eerste helft van 2018 werd 5,29 miljard euro besteed, een stijging van 8% tegenover de eerste helft van 2017. Naast die stijgende uitgavencurve noteert ook het aantal onlineaankopen 5% hoger, namelijk 44,2 miljoen over dezelfde periode.

Volgens de Belgische vereniging is e-handel momenteel goed voor 18% van de transacties in Vlaanderen (+9%), in Wallonië (+7%) en in Brussel (+7%). Aankopengewijs laten speelgoed, sport- en ontspanningsartikelen de sterkste groei optekenen. De populairste onlineproducten blijven dezelfde: vliegtuigtickets en accommodatie halen het van toegangskaartjes voor evenementen en attracties en pakketreizen. Merk ook op dat de Belg vooral aankoopt via zijn laptop. De kantoor-pc komt op de tweede plaats en de smartphone wordt met de dag populairder.

Netwerkplatform Cross-Border Commerce Europe* van zijn kant publiceerde eind augustus ook een studie, waaruit blijkt dat van de 10,1 miljard euro omzet uit e-handel vorig jaar in België 2,9 miljard euro, dus zowat 30%, uit het buitenland kwam. Waarmee België in Europa 9e staat wat betreft het bedrag aan onlineverkopen. De top 5 bestaat uit het Verenigd Koninkrijk (197,4 miljard euro), gevolgd door Duitsland (85,6), Frankrijk (81,7), Spanje (28) en Nederland (24,2). Volgens het platform zou de verkoop via e-handel in West-Europa in 2020 uitkomen op 550 miljard euro, dat is een stijging van 25%, en zou de omzet uit grensoverschrijdende e-handel binnen vijf jaar verdubbelen.

Meer info vindt u op deze website.

*Cross-Border Commerce Europe is een initiatief van de Belgische Carine Moitier, medeoprichtster van BeCommerce, de Belgische vereniging van webwinkels en bedrijven actief in verkoop op afstand.