Dubai: Belg bedenkt de gebouwen van morgen

05/04/2022

De Gentse burgerlijk ingenieur Koen Meert heeft in Dubai een nieuwe bouwcode ontworpen, nu de norm voor alle lokale bouwondernemingen.

Voor hij in Dubai naam maakte, studeerde de ingenieur zowel in Londen (London School of Economics and Political Science, London Business School) als in Gent (UGent), waar hij een master burgerlijke bouwkunde behaalde. Eerst werkt hij voor CH2M, meer bepaald aan de site van World Expo 2020 Dubai en, ambitieus als hij is, vestigt hij zich in Dubai en gaat aan het werk bij Emaar. Inmiddels is hij er al ruim drie jaar directeur ontwerp, ontwikkeling en innovatie. De bouwcode die hij in het bedrijf introduceert wordt algauw opgemerkt en eind 2021 nationaal toegepast. Dit model legt de procedure vast om aanzienlijk minder materiaal (beton, staal …) te gebruiken, zonder dat de weerstand van de gebouwen in het gedrang komt, wat tegelijk structurele besparingen oplevert en de CO₂-uitstoot terugschroeft. Dit model geldt nu voor de hele bouwsector in Dubai en drukt sterk zijn stempel op de CO₂-reductie in de sector.

De Belg werd opgemerkt door de sjeik. Hij won de Big 5 Construction Impact Award voor ‘initiatief van het jaar met een impact op duurzame ontwikkeling’. Maar de ultieme bekroning voor Koen zou zijn dat zijn bouwcode wereldwijd wordt toegepast. De hele Perzische Golfregio zou al een eerste stap zijn. In elk geval heeft hij momenteel kracht van wet in Dubai, als nieuwe nationale code voor bouwondernemingen!