De toekomstige Europese GPS vestigt zich in Transinne

21/03/2016

De Europese Commissie heeft de site van Transinne, gelegen in de provincie Luxemburg, aangewezen om het aardse platform van het Europese navigatiesysteem van de satelliet Galileo, de toekomstige Europese gps, te plaatsen.

Ter herinnering, Galileo is het Europese initiatief om een mondiaal satellietnavigatiesysteem te ontwikkelen onder civiele controle. Eenmaal ingezet, zal het systeem samengesteld zijn uit 30 satellieten en een bijhorende infrastructuur op de grond, wat wil zeggen dat de 12 belangrijkste plaatsen in Europa zorgen voor specifieke taken, en 16 locaties die bekend staan als “afgelegen”, verspreid over de hele wereld zorgen voor de besturing en communicatie met de satellieten overeenkomstig met hun positie.

Het voorstel voor de site van Transinne werd gedurende meer dan twee jaar verdedigd door de Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, en de intercommunale groep Idelux. De gedane inspanningen van de Waalse deskundigen in de ruimte en ook de betrokkenheid van de regionale en federale actoren hebben vandaag hun vruchten afgeworpen: Transinne  en het activiteitenpark Galaxia, een nieuw ruimtecentrum waar er vijf bedrijven gevestigd zijn van vier verschillende nationaliteiten, zullen de aardse infrastructuur van het Galileo systeem aanvullen. Dit zal worden beheerd door het Europese ruimte agentschap (ESA), gedeeltelijk onder civiele en militaire controle. Een nieuw gebouw zal gebouwd worden, met een investering van 7 miljoen euro gefinancierd door het Waalse Gewest.

Deze installatie, in aanvulling op het creëren van een groot aantal directe en indirecte banen, zal ook alle Waalse bedrijven versterken die actief zijn op het gebied van satellieten en apparatuur voor aan boord. Sommige zijn al toegelaten als onderaannemers van het Ariane programma (2015), zoals Thales, Samtech, Amos, Spacebel of les Ateliers de la Meuse.

De Waalse IT-sector zal ook de computertoepassingen onderhouden die hun bronnen van informatie halen uit de verzamelde gegevens van de gelanceerde satellieten binnen het kader van het Galileo programma. De activiteiten van het centrum zijn gepland voor een periode van 20 jaar.