De grootste Europese bierexporteur is ... België!

17/12/2018

De Belgische brouwers exporteerden in 2017 meer hectoliters dan hun Europese buurlanden. Daarmee kapen ze de leiderspositie weg uit Duitsland.

Brancheorganisatie The Brewers of Europe heeft haar klassement bekendgemaakt van de grootste Europese bierexporteurs. België staat aan kop met een uitvoer van 15,8 miljoen hectoliter, op de voet gevolgd door Duitsland met een uitvoer van 15,75 miljoen hectoliter. Op de derde plaats komt Nederland, dat 14,14 miljoen hectoliter bier per jaar exporteert. Met in totaal 87 miljoen hectoliter breekt Europa als geheel zijn eigen record inzake bierexport.

We merken ook op dat in 2016 het verschil tussen België en Duitsland, dat toen op de eerste plaats stond, 2,4 miljoen hectoliter bedroeg. 2017 was dus een buitengewoon jaar voor de Belgische export. Na twee jaar op rij op de derde plaats te hebben gestaan, voert België nu het klassement aan.

De bierproductie in België blijft nochtans ruim onder die van zijn buren. Van de 20 miljoen hectoliter die geproduceerd wordt, gaat meer dan 70% naar het buitenland, terwijl een land als Duitsland meer dan 93 miljoen hectoliter produceert. Waarmee het trouwens de grootste Europese producent is.

Van de 15,8 miljoen hectoliter die geëxporteerd wordt, gaat 10,3 miljoen naar andere Europese landen en 5,5 miljoen naar landen buiten de Europese Unie. Wat de bestemmingslanden betreft, importeert Frankrijk de meeste Belgische bieren (4,2 miljoen hectoliter), vóór Nederland, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

De brouwerijsector in België is overigens goed voor 261 brouwerijen, 1500 geregistreerde handelsmerken, 50.000 directe en indirecte jobs én een plek op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.