Covid-19: onderzoek naar heilzaam effect van oestrogenen

28/05/2020

Het Belgische biotechbedrijf Mithra, gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen, heeft aangekondigd fase 2 van zijn onderzoeksprogramma op te starten dat het mogelijk heilzame effect bestudeert van estetrol (E4), een natuurlijk menselijk hormoon, bij Covid-19-patiënten.

Het bedrijf besloot het programma op te starten op basis van de resultaten van diverse studies die aantonen dat Covid-19 harder lijkt toe te slaan bij mannen dan bij vrouwen. Dat zou te verklaren zijn door biologische verschillen in het immuunsysteem. Oestrogenen zouden immers een beschermend effect hebben tegen coronabesmettingen bij de mens door het zogeheten angiotensine-converterend enzym 2 (ACE2) af te remmen. 

In België bij voorbeeld ligt het sterftecijfer bij vrouwen onder de 74 jaar lager dan bij mannen, is het ongeveer gelijk tussen 75 en 84 jaar en vanaf 85 jaar is het net andersom. Jean-Michel Foidart, de vaste secretaris van de Académie royale de Médecine de Belgique, meent hierin de bevestiging te zien van de hypothese dat oestrogeen een beschermende rol speelt bij vrouwen tijdens hun hormonale cyclus, tot 15 à 20 jaar na de menopauze.

Dat is eerder al gebleken voor andere infectieuze ademhalingsaandoeningen, zoals SRAS. Momenteel wordt het protocol van het onderzoeksprogramma uitgewerkt terwijl de studie van fase 2 van het programma eind 2020 zou worden uitgevoerd op coronapatiënten.