Covid-19: mogelijk wordt een vaccin in België geproduceerd

08/05/2020

Twee bedrijven, BioNTech en Pfizer, hebben aangekondigd dat de eerste vrijwilligers in de Verenigde Staten een experimenteel vaccin hebben gekregen in de strijd tegen Covid-19.

Zowat 360 gezonde vrijwilligers tussen 18 en 55 jaar worden ingeënt in het kader van deze studie. In een later stadium komen 200 mensen in Duitsland aan de beurt. De testresultaten zijn pas bekend in juni. Als ze positief zijn, wordt de test uitgebreid naar een reeks nieuwe gezonde deelnemers, maar die ook risico’s vertonen.

Als hun klinisch ontwikkelingsprogramma een succes wordt, verwachten beide bedrijven hun productiecapaciteit op te voeren om het vaccin wereldwijd te kunnen toedienen. Vestigingen van Pfizer in drie Amerikaanse staten en in het Belgische Puurs zijn in dat verband aangesteld als productiecentrum voor het vaccin terwijl er nog andere vestigingen moeten worden geselecteerd.

Directeur van Pfizer Manufacturing Belgium, Luc Van Steenwinkel, zegt ‘bijzonder trots te zijn dat de vestiging van Pfizer in België een belangrijke rol mag spelen in de productie van een potentieel vaccin tegen Covid-19.’ Hij noemt het ‘een erkenning van zijn bekwaamheid op wereldniveau en van de knowhow en ervaring van zijn zowat 3.000 medewerkers.’ Het programma zou het mogelijk moeten maken in 2020 miljoenen doses en in 2021 zelfs honderden miljoenen doses te produceren.