Covid-19: GSK en Sanofi bundelen de krachten

23/04/2020

Farmareuzen Sanofi en GSK bundelen de krachten. Ze zetten hun innovatieve technologieën in om samen een vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen

Deze samenwerking komt bovenop de talrijke andere initiatieven die momenteel de pandemie trachten te bestrijden.

Directeur-generaal van Sanofi, Paul Hudson, stelt dat ‘de wereld te kampen heeft met een ongeziene gezondheidscrisis en dat niet één bedrijf daar in z’n eentje tegen opgewassen is.’ Door hun technologieën samen te brengen hopen beide farmagroepen op termijn voldoende vaccinstof te produceren tegen Covid-19.

GSK van zijn kant doet mee aan het onderzoek via zijn hulpstoffentechnologie die op zijn Belgische site in Rixensart is ontwikkeld. Omdat deze technologie grootschaliger produceren mogelijk maakt, zal het Belgische filiaal een sleutelrol spelen. Sanofi van zijn kant stelt zijn antigen van de S-proteïne van Covid-19 ter beschikking, verkregen dankzij een technologie waarmee een exacte genetische kopie mogelijk werd van de proteïnen op het oppervlak van het virus.

De eerste klinische studies worden verwacht in de tweede jaarhelft en, als die een succes zijn, het vaccin tegen 2021. Ze doen er alles aan om het vaccin betaalbaar en wereldwijd toegankelijk te maken.

Tot slot: om de Belgische wapenspreuk te citeren: eendracht maakt macht!