Covid -19 : een Belgische serologische test

17/04/2020

Zentech, een biotechnologiebedrijf, ontwikkelde een serologische test die zich al heeft bewezen in China. Volgens het academisch ziekenhuis van Luik gaat het om een zeer snelle en betrouwbare test die doorslaggevend zou kunnen zijn voor de grootschalige screening die in het kader van een exitstrategie wordt overwogen

Zentech is een biotechbedrijf dat gevestigd is in de Luikse hoogvlakten in Sart Tilman en dat gespecialiseerd is in de diagnose van verschillende pathologieën.

Het Luikse bedrijf heeft daarom, in samenwerking met het Chinese bedrijf Zheda Dixun, een antistoffenscreeningstest ontwikkeld. De test detecteert strikt genomen niet de aanwezigheid van het coronavirus. Maar deze serologische test kan bepalen of iemand een immuunreactie heeft gehad en antistoffen tegen covid-19 heeft ontwikkeld. Kortom, dit type test maakt het mogelijk om in minder dan 15 minuten te identificeren wie immuun is en kan dus ook weten wie beschermd is en wie niet beschermd is tegen het coronavirus. 

Het academisch ziekenhuis van Luik (dat ook net een eigen screeningtest heeft ontwikkeld) bevestigt de betrouwbaarheid van deze techniek, die al in China wordt gebruikt, om de epidemie aan te pakken.

Jean-Claude Havaux heeft er in ieder geval vertrouwen in, omdat "de gezondheidskans die deze test biedt om de huidige pandemie te beheersen of later, wanneer de lockdown wordt opgegeven, groot is. We ontvangen al bestellingen van over de hele wereld".