Covid-19: Belgische apparatuur voor snelle ontsmetting van gesloten ruimtes

21/08/2020

Een Antwerps bedrijf ontwerpt mobiele apparatuur die snel grote publieke ruimtes kan ontsmetten en coronavrij maken.

Het procedé is ontworpen door het Antwerpse bedrijf Disinfect, een spin-off van evenementenbureau CityCubes. Het toestel verpulvert waterstofhypochloriet via ultrasone geluiden, wat leidt tot droge verneveling. Deze stof is Europees al goedgekeurd door het agentschap Eurofin en ze zou compleet onschadelijk zijn voor mens en dier alsook voor de elektronica waar ze wordt verpulverd.

De CEO van Disinfect, Dieter Veulemans, beweert dat de vernevelingstesten op Covid-19 in Australië en in het VK positief waren. Hij stelde tijdens een demonstratie van het procedé in een grote Brusselse winkelgalerij dat de productie kan opstarten: ‘We hebben nu de nodige attesten om supermarkten, sport- en tentoonstellingszalen, scholen, bioscoopcomplexen … biologisch en voordelig te ontsmetten. Ons kleinste toestel kan in één uur 500 m³ verpulveren.’

Disinfect verzekert voorts dat zijn apparatuur vollediger ontsmet dan de UV-ontsmetters die al in de handel zijn, omdat het doordringt tot in de kleinste hoekjes.