Coronavirus weldaad voor Belgische koortsscanner

19/03/2020

Terwijl de wereld kreunt onder de corona-uitbraak lukt het Avalasia uit Menen, een bedrijf dat thermische toepassingen ontwikkelt, met zijn koortsscanners mensen die mogelijk met het virus besmet zijn in een handomdraai te detecteren.

Het hypergevoelige toestel van Avalasia meet tot op 0,05 °C nauwkeurig in één uur de lichaamstemperatuur van een 3.000-tal mensen. Hoewel bijkomende medische controles vereist zijn, kan verhoging wijzen op besmetting met het coronavirus. Dat maakt de hoogtechnologische scanner bijzonder geschikt voor plaatsen waar mensenmenigten bijeenkomen, zoals treinstations, luchthavens, grensovergangen …  Hij bevat onder andere een warmtebeeldcamera en een visuele scan die met artificiële intelligentie werkt en hij is gemonteerd op een paal.

 

Ondanks zijn forse kostprijs van 25.000 euro per stuk, gaat hij de jongste weken vlotter dan ooit over de toonbank. Met dank aan corona uiteraard. Sinds het virus voor het eerst opdook, zijn zowat 100 exemplaren besteld door Spanje, Portugal, Centraal-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 20 daarvan zijn al bezorgd. Sommige klanten vroegen er één of twee aan, als test, maar overwegen nog tientallen extra te bestellen. De vraag is amper bij te houden.