Coronavaccins vliegen wereld rond vanuit Brussels Airport

18/02/2021

Zowat 100 vluchten hebben sinds eind november 2020 het coronavaccin van farmabedrijf Pfizer-BioNTech al naar ruim 40 bestemmingen wereldwijd verdeeld.

De Belgische nationale luchthaven Brussels Airport in Zaventem heeft een stevige internationale reputatie opgebouwd op het vlak van kwaliteitsvol transport van temperatuurgevoelige farmaceutische producten. Samen met haar vrachtpoot Brucargo heeft ze veel geïnvesteerd in de voorbereiding en de uitbouw van een gestroomlijnde keten voor de optimale afhandeling, tot op de plaats van bestemming. Geneesmiddelenproducent Pfizer-BioNTech maakt dankbaar gebruik van die expertise en zal dat de komende maanden blijven doen, met de verwachte stijging van het aantal transporten.

Bijna dagelijks zijn er vluchten binnen het netwerk van koerierbedrijf DHL Express, dat de kleinere zendingen voor zijn rekening neemt. De grotere worden afgehandeld door commerciële vluchten van partners als vliegtuigmaatschappijen Singapore Airlines, Qatar Airways, Emirates, El Al, Virgin Atlantic en United Airlines.

Iedereen maakt zich op. Zo sloot Brussels Airlines zich pas aan bij 17 andere grote vliegtuigmaatschappijen om het UNICEF-initiatief te steunen, dat heel wat ervaring heeft met de distributie van vaccins naar de armste landen. In het kader van het  COVAX mechanism , de wereldwijde inspanning voor een evenwichtige toegang tot de COVID-19-vaccins.

België is terecht trots om op die manier aanzienlijk bij te dragen aan de strijd tegen de pandemie.