Concordia Textiles recycleert textielvezels tot hun oorspronkelijke kwaliteit

08/09/2021

Confectiekleding zomaar verbranden wordt niet meer gepikt. De tijd dat die industrie, een van de vervuilendste ter wereld, milieuvriendelijk moet worden is nabij. Dat heeft textielbedrijf Concordia Textiles uit het West-Vlaamse Waregem goed begrepen: het draait al proef met een nieuwe technologie om textielvezels in hun oorspronkelijke staat te recycleren in andere worden 'rejuvenaten'.

Spinnen houdt in dat je vezels ineendraait, torsen in vaktaal, tot garen. Concordia daarentegen onttorst textielafval, dus het past het omgekeerde proces toe waarbij alles weer wordt ontrafeld tot 30 mm lange vezels. Ook wel reverse spinning genoemd. Traditionele recyclagetechnologie versnippert het afval gewoon tot 12 à 15 mm lange vezels, met veel minder toepassingsmogelijkheden. Concordia produceert technisch textiel voor een brede waaier aan producten: pakken van brandweermannen die bosbranden bestrijden, beschermende kledij voor hoogspanningswerkers, voor racepiloten, kogelwerende vesten, slaapzakken, tenten, waterdichte schoenen, zelfs speciale stoffen voor schijfremmen van wagens en voor paardendekens.

 

Nu komt het erop aan, na India, elders in Azië productielijnen voor de afvalverwerking van confectiebedrijven op te zetten. Alles naar de thuisbasis van Concordia Textiles in Waregem halen, zou niet stroken met het duurzaamheidsprincipe. Het bedrijf hoopt tegen begin 2022 per dag 10 ton te kunnen verwerken, of het equivalent van de volle capaciteit van 3.000 ton per jaar.